Zo regelt u een bedrijfsovername
U bent al jarenlang ondernemer. Ondanks dat uw bedrijf vanaf het begin goed heeft gelopen, wilt u graag verder uitbreiden. Enige tijd geleden heeft u contact gelegd met een bedrijf in dezelfde branche en voorgesteld om de krachten te bundelen. Dat plan begint nu steeds serieuzer te worden en u denkt aan een bedrijfsovername. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?
Hoe werkt een bedrijfsovername?
Denkt u eraan om een eigen onderneming te starten of uw huidige onderneming uit te breiden? Dan kunt u denken aan de overname van een bedrijf. Dit kan op verschillende manieren.
Bedrijfsovername via aandelen of activa
Het is allereerst van belang dat u een keuze maakt of u een bedrijf wil overnemen door de aandelen (aandelentransactie) van het andere bedrijf te kopen, of alleen de activiteiten (activatransactie). Kiest u voor een aandelentransactie? Dan wordt de onderneming in zijn geheel overgenomen. Bij een activatransactie blijft de verkoper aandeelhouder, maar wordt een deel van de activiteiten van de onderneming overdragen. Denk hierbij aan relaties, machines, pand en personeel.
Beide transacties hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie moet worden bepaald voor welke transactie u hebt beste kunt kiezen.
Bedrijfsovername, fusie of joint venture?
Bij een bedrijfsovername koopt het ene bedrijf het andere bedrijf op. Het kan ook zo zijn dat u uw krachten wilt bundelen met een ander bedrijf, door middel van een fusie. Wilt u meer weten over fusies? Lees dan ons artikel over de verschillende soorten fusies.
Wilt u juist alleen met het andere bedrijf samenwerken, om uw bestaande economische activiteiten uit te kunnen breiden naar een nieuwe markt? Dan kunt u ook kiezen voor een joint venture.
Een bestaand bedrijf overnemen: de voordelen
Een bedrijf overnemen dat al bestaat biedt enkele voordelen. Zo profiteer je direct van de naamsbekendheid en de inkomsten uit de onderneming. Daarnaast heb je (als het goed is) direct ervaren werknemers in dienst en kun je handig gebruik maken van het bestaande klantenbestand.
Een BV overnemen
Bent u van plan een BV over te nemen, zorg dan dat u voldoende inzicht verkrijgt in de vermogenspositie. Wees er zeker van dat verschuldigde belastingen (of andere verplichtingen) zijn voldaan. Controleer ook of degene van wie u de aandelen zult kopen, deze daadwerkelijk mag verkopen. Lees ook eens ons artikel over de fases van een bedrijfsovername.
Een eenmanszaak overnemen
De eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij de eigenaar als enige verantwoordelijk is voor het bedrijf. Wilt u een eenmanszaak overnemen, dan zal dit anders gaan dan bij een BV. Een eenmanszaak bestaat niet uit aandelen die u kunt overnemen, en ook het KvK nummer is iets dat niet kan worden overgenomen. Vaak zal een eenmanszaak worden gestopt door de eigenaar, die vervolgens de eigendommen en rechten overdraagt aan een koper. De handelsnaam kan bijvoorbeeld ook best wat waard zijn geworden. Die zal bij een overdracht worden gekoppeld aal een nieuw KvK-nummer in het Handelsregister.
Een vof overnemen
Een vennootschap onder firma bestaat uit meerdere vennoten, die de afspraken over hun samenwerking doorgaans zullen vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst zal dan ook afspraken bevatten die relevant zijn voor een bedrijfsovername. Zorg altijd dat u voldoende inzicht krijgt in de afspraken en vermogenspositie van de vof wanneer u denkt aan een overname.
Hulp nodig bij een bedrijfsovername?
Onze specialisten staan graag voor u klaar. Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Even overleggen?
Tags
Advocaat Bedrijfsovername Fusie Onderneming Ondernemingsrecht Overname
Columns van mr. T. (Thomas) van der Lans
- Voor- en nadelen van een eenmanszaak omzetten naar vof
- Hoe verkoop ik mijn aandelen in een BV?
- Samenwerking via een vof: het vof contract opstellen
- Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen 2021: de nieuwe wet voor bestuurders en toezichthouders
- Excuses aanbieden: erkenning aansprakelijkheid?
- Kan ik een contract ontbinden vanwege de Coronacrisis?
- Juridisch advies voor de agrarisch(!) ondernemer
- Werktijdverkorting / Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW)
- De ultieme tip bij hoofdelijke aansprakelijkheid
- Wat als een vennoot zijn vertegenwoordigingsbevoegdheid overschrijdt?
- Hoe werkt een joint venture?
- Bestuur en toezicht stichtingen en verenigingen veranderen
- Aansprakelijkheid als feitelijk beleidsbepaler c.q. feitelijk bestuurder
- Klaag vlot als een prestatie niet deugt: Verspeel geen rechten!