mr. T.J. (Tim) Fluitman

Advocaat en Partner

Tim Fluitman is een ervaren advocaat en gespecialiseerd in het erfrecht. Tevens heeft hij met succes de postdoctorale opleiding contractenrecht aan de Grotius Academie afgerond. Met zijn nevenfuncties is hij ook nauw verbonden met de erfrechtpraktijk in brede zin. Zo is hij onder meer voorzitter van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN), als redacteur betrokken bij de totstandkoming van het SDU compendium Erfprocesrecht evenals bij de ontwikkeling van opleidingstrajecten en geeft hij bij gelegenheid gastcolleges erfrecht aan de universiteit.

Tim houdt zich bezig met alle aspecten van het erfrecht. Tot zijn dagelijkse praktijk behoren bijvoorbeeld geschillen tussen erfgenamen over de afwikkeling en verdeling van de nalatenschap, discussie over de totstandkoming van een testament, onterving van een kind, een (al dan niet aanvullend) beroep op de legitieme portie en geschillen met executeurs en vereffenaars. Ook een onderneming kan een rol spelen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Dat kan gaan om (de waardering van) een onderneming die in een nalatenschap valt, maar bijvoorbeeld ook om een familiebedrijf waarin verkoop of voortzetting een rol speelt.

Tim treedt op voor alle bij erfrechtkwesties betrokken partijen, onder andere voor erfgenamen, onterfde kinderen, schuldeisers van een overledene, executeurs, vereffenaars, notarissen en accountants. Tevens geeft Tim met regelmaat een second opinion.

Ook het procederen zelf vraagt om de nodige ervaring en kennis. Wie is bijvoorbeeld bevoegd om te procederen? Tegen wie kan wel – maar ook: tegen wie kan juist niet – worden geprocedeerd? Worden door verkeerde keuzes mogelijk rechten verspeeld? En wat zijn alternatieven om ondanks genoemde valkuilen tóch de gewenste uitkomst te bereiken?

Voor het behartigen van uw belangen is een combinatie van gedegen kennis van zowel het erfrecht als het procesrecht essentieel. Die combinatie is Tim op het lijf geschreven. Kwalitatief hoogwaardige- en persoonlijk betrokken dienstverlening staat voor Tim voorop. Door zijn goede netwerk kan zo nodig snel worden geschakeld met andere professionals (notaris, fiscalist en accountant).

Goed cliëntcontact is voor Tim vanzelfsprekend en zaken worden voortvarend opgepakt. Alles begint met een goed gesprek, dus heeft u een vraag of een juridisch probleem? Neem dan contact op met Tim!

Sectie

  • Erfrecht

Specialisaties

  • Erfrecht
  • Procesrecht
  • Contractenrecht

Opleidingen

  • Starclass Executele
  • Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen 
  • Postdoctorale Grotius Academie Nationaal en Internationaal Contracteren
  • Nederlands recht, Tilburg University

Nevenfuncties

  • Voorzitter Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN)
  • Redacteur SDU Compendium Erfprocesrecht
  • Bestuurder Stichting Derdengelden Westland Partners Advocatuur
  • Official Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) 

Lidmaatschappen

  • Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Procesrecht

 

Tim Fluitman heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Erfrecht

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Columns van mr. T.J. (Tim) Fluitman

legitieme portie 20-01-2023

Onterving en het opeisen van de legitieme portie

Als kind heb je in tegenstelling tot andere erfgenamen in het erfrecht een bijzondere positie. Veel mensen weten ongeveer dat het kind toch recht zou hebben op een deel van de erfenis, als een kind wordt onterfd. Hoe dat precies zit en waar je dan wel of niet recht op hebt, is een antwoord dat vaak verschuldigd blijft. In dit artikel wordt ingegaan op waar een onterfd kind recht op kan hebben en hoe dat kan worden opgeëist.

Partner uitkopen na het beƫindigen van een relatie

Het einde van een relatie betekent doorgaans niet alleen een beëindiging op emotioneel vlak. Meer dan ooit wonen stellen ongehuwd samen en hebben zij gezamenlijk een woning en andere goederen aangekocht of zijn goederen met een samenlevingscontract gemeenschappelijk gemaakt. De beëindiging van een relatie brengt daardoor ook een financiële (zakelijke) afwikkeling met zich mee. Wordt het huis aan derden verkocht of bestaat de mogelijkheid tot het uitkopen van de partner? 

Help, er is geld weg! Hoe krijg ik dat (als erfgenaam) terug?

In deze blog wordt ingegaan op verschillende juridische opties om geld terug te vorderen. Aan de hand van een recente zaak die door advocaat Nick Rietveld met succes werd behandeld, wordt uitgelegd hoe onttrokken gelden uit bijvoorbeeld een nalatenschap kunnen worden teruggehaald. 

Onvoorziene vorderingen na zuivere aanvaarding

Een zuivere aanvaarding is in beginsel onherroepelijk. Hoe het precies zit leest u in deze blog. 

Nalatenschap aanvaarden of verwerpen

Een erfgenaam moet de keuze maken of hij/zij de erfenis wil aanvaarden, dan wel verwerpen. Hier leest u hierover meer. 

Stappenplan voor de afwikkeling van een nalatenschap

Op het moment dat een familielid of uw partner overlijdt, moet er veel geregeld worden. Het afhandelen van een erfenis kan een complexe aangelegenheid zijn. Hoe de afwikkeling van een nalatenschap precies in zijn werk gaat, leggen wij u stapsgewijs uit in deze column. 

shutterstock 591438701 30-04-2018

Hoe kom ik erachter of ik erfgenaam ben?

Een van uw ouders is overleden, maar u vraagt zich af of u wel erfgenaam bent. U heeft nog geen bericht gehad van een notaris en ook van uw familie heeft u nog niets vernomen. Hoe komt u er dan achter of u erfgenaam bent? Wij leggen het u uit.

Algemene voorwaarden: een hard gelag?

Algemene voorwaarden in het zakelijk verkeer, hoe zit het ook alweer? Tim Fluitman geeft tips over het tijdig integreren van de algemene voorwaarden in de contactbesprekingen.

Kindsdeel opeisen - zo doet u dat

Het overlijden van (één van) uw ouders is een ontzettend verdrietige gebeurtenis. De erfenis is waarschijnlijk wel het laatste waar u dan mee bezig wilt zijn. Toch vinden bij het overlijden verschillende belangrijke gebeurtenissen plaats, verandert er juridisch veel en moeten de kinderen in veel gevallen de nalatenschap van hun ouder(s) afwikkelen. Een veelgehoorde kreet is dat kinderen (altijd) recht hebben op een kindsdeel. Wat dat precies is en wanneer u het kindsdeel kunt opeisen vertellen wij hieronder.

8x juridisch advies rondom de erfenis

Emoties, geld, onbegrip en familieverhoudingen kunnen het afwikkelen van een erfenis vrij complex maken. Wij geven 8 waardevolle juridische adviezen die helpen bij de afwikkeling van een nalatenschap.