mr. D.T. (Diana) Mensinga

Advocaat en Partner

advocaat diana mensinga 20082021

In dit vak mag je geen onzekere ziel zijn

Als je een probleem wilt oplossen, dan moet je je schouders eronder zetten. Je cliënt bij de hand nemen, een plan uitstippelen en er samen voor gaan. Het oplossen van een juridisch geschil of het geven van advies verlangt meer dan briefschrijverij en verwijzingen naar wetsartikelen. Mensen en bedrijven moeten dóór met hun leven en business. Dit vereist een scherp juridisch advies, een duidelijke strategie en een tactische marsroute. Een oplossing is bijna nooit strikt juridisch. De business en bedrijfsstrategie spelen vaak een belangrijke rol. Dat verlangt van mij dat ik actief meedenk vanuit een breder perspectief, hoofdzaken van de bijzaken onderscheid en de emotie een plek geef in het proces zodat de weg vrij is voor een oplossing. Een rol die mij op het lijf geschreven staat. Een rol vanuit waar ik bijdraag aan de groei en bloei van mijn cliënten.

Diana Mensinga is een ervaren advocaat en als partner verbonden aan Westland Partners. Diana is specialist op het gebied van het vennootschapsrecht en ondernemingsrecht. Zij heeft met succes een postdoctorale specialisatieopleiding ''Vennootschaps- en Ondernemingsrecht'' aan de Grotius Academie afgerond en rondde zowel een privaatrechtelijke als een strafrechtelijke en criminologische master af. Diana adviseert zowel in nationale als grensoverschrijdende kwesties en is Vice President van AEA (Association of European Lawyers - International Lawyers Network). AEA is het grootste internationale advocatennetwerk ter wereld waarbij advocatenkantoren uit ca. 130 landen zijn aangesloten. Via dit netwerk en deze functie wordt de internationale rechtsbijstand aan cliënten in grensoverschrijdende juridische kwesties geoptimaliseerd.

Diana is een vaste partner in business voor ondernemingen, bestuurders, commissarissen en aandeelhouders. Zij adviseert en procedeert met name over geschillen binnen vennootschappen en (andere) samenwerkingsverbanden en bestuurdersaansprakelijkheid. Ook behartigt zij regelmatig de belangen van partijen in procedures bij de Ondernemingskamer en adviseert zij ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeren.

Sectie

  • Ondernemingsrecht en vennootschapsrecht
  • Litigation

Specialisatie

  • Vennootschapsrecht
  • Financieel recht
  • Ondernemingsrecht

Opleiding

  • Postdoctorale Grotius Vennootschaps- en Ondernemingsrecht
  • Beroepsopleiding Advocatuur
  • Master strafrecht & criminologie (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Master privaatrecht (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Bachelor Nederlands Recht (Rijksuniversiteit Groningen)

Publicaties

Nevenfuncties

  • Vice President of the Association of European Lawyers - International Lawyers Network
  • (Juridisch) Auteur Fiscaal Up to Date (Vaktijdschrift Beloning & Belasting)
  • Bestuurder (voorzitter) LOBsters (Ladies of Business Westland) 
  • Lid Rotary Club Westland Polanen
  • Gastdocent Recht Weekendschool
  • Mentor ConnectHer

Diana Mensinga heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Burgerlijk procesrecht (Litigation)
  • Ondernemingsrecht (Bestuurdersaansprakelijkheid, vennootschappen, verenigingen en stichtingen)

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Columns van mr. D.T. (Diana) Mensinga

shutterstock 703603402 4 03-03-2023

Mag de bank de bankrelatie opzeggen na cliëntenonderzoek?

Bedrijf overnemen en fusie: Juridische fusie

Bent u bezig met een bedrijfsovername of het (ver)kopen van een bedrijf? Dit is een belangrijk en intensief proces. De (ver)koop van een bedrijf kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Het is belangrijk dat u daarvan bewust bent. Het is nog belangrijker dat u de meest optimale weg kiest.

Ondernemers opgelet! UBO's nog niet ingeschreven? Doe dat vóór 27 maart a.s.!

Ondernemers opgelet! UBO's nog niet ingeschreven? Doe dat vóór 27 maart a.s.!

De aan(deel)houder wint, door sluiting van een aandeelhoudersovereenkomst

In dit artikel wordt ingegaan op het belang van en de bepalingen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Niet WAUW maar WHOA: Een redmiddel voor ondernemers in zwaar weer

Publicatie van mr. Diana Mensinga over de WHOA in vaktijdschrift Beloning en Belasting. 

turboliquidatie tijdelijke wet 21-08-2021

Turboliquidatie: opgeruimd staat netjes! Of toch niet?

De overheid wil schuldeisers tegen misbruik beschermen. In deze blog wordt ingegaan op het wetsontwerp voor een (vooralsnog) tijdelijke wet.

Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV

De overheid heeft een vergaande spoedwet in voorbereiding. De “Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV’’.

Op basis van deze wet kan onder voorwaarden:

  • een behandeling van een faillissementsaanvraag meermaals worden uitgesteld;
  • beslaglegging worden geschorst;
  • een reeds gelegd beslag eenvoudiger worden opgeheven.

Dit geeft ondernemers die zijn getroffen door de gevolgen van corona financiële ademruimte. Met die ruimte kunnen zij orde op zaken stellen. De schuldeiser moet dan pas op de plaats maken. Die krijgt dan niet betaald, tenzij die mogelijkheid alsnog ontstaat.

shutterstock 644240194 27-05-2020

Een “must read” om bestuurdersaansprakelijkheid in het zicht van het faillissement te voorkomen (Deel 1)

De vrijheid van een bestuurder om een faillissement af te wenden is niet onbegrensd. Ongemerkt kan bestuurdersaansprakelijkheid op de loer liggen. Dit blog is het eerste deel van een reeks met handvatten voor het handelen in gevallen waarin een faillissement aanstaande is. 

Grijp tijdig in bij faillissement 04-05-2020

Faillissement voorkomen? Grijp tijdig in met deze 6 tips!

Wat als de financiële storm waarin uw onderneming verkeert steeds zwaarder wordt? Het aanvragen van het eigen faillissement is niet altijd de enige uitweg in een financiële crisis. Er zijn alternatieven. In deze blog bespreekt advocaat Diana Mensinga een aantal (praktische) tips en alternatieven voor ondernemingen waarvoor faillissement dreigt.

Blog wat te doen als een schuldeiser uw faillissement aanvraagt 26-04-2021

Wat te doen als een schuldeiser uw faillissement aanvraagt?

Wat te doen als u een oproep voor de behandeling van de aanvraag van uw faillissement of van uw onderneming ontvangt? In deze blog bespreken we een aantal tips en bijzonderheden. 

Column noodmaatregelen Corona 24-03-2020

Dit zijn de belangrijkste noodmaatregelen voor ondernemers

We kunnen helaas niet meer om het coronavirus heen. Er worden maatregelen genomen die er voor u als ondernemer flink inhakken. De overheid biedt gelukkig een pakket noodmaatregelen om de financiële consequenties voor ondernemers zoveel mogelijk te beperken. Wij zetten de belangrijkste mogelijkheden voor u op een rij.  

Bestuurdersaansprakelijkheid2 17-10-2019

Bestuurder meldt betalingsonmacht; voorkom bestuurdersaansprakelijkheid!

Als u als bestuurder te maken hebt met een situatie waarin bepaalde belastingschulden (tijdelijk) niet kunnen worden betaald, moet u dit schriftelijk bij de Belastingdienst melden. Waar u in dit verband op moet letten? 

 

shutterstock 413924539 1 02-08-2019

Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA): een redmiddel voor bedrijven die in zwaar weer verkeren

Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA); een redmiddel voor levensvatbare bedrijven om buiten faillissement of surseance haar schulden te saneren door een dwangakkoord op te leggen aan alle schuldeisers.

Indexering alimentatie 25-07-2019

10 opties als uw debiteur failliet gaat

U heeft goed werk geleverd. Daar wilt u voor worden betaald. Uw klant doet dit helaas niet. U hebt deze klant diverse maanden uitstel gegeven en nu staat u met lege handen. De belangrijkste les hiervan is: zo lang wacht u nooit weer. Welke mogelijkheden hebt u als schuldeiser?

shutterstock 144792676 03-07-2019

Het civielrechtelijk bestuursverbod: geen wassen neus

Volgens de overheid moet faillissementsfraude harder worden aangepakt. Om die reden is op 1 juli 2016 de Wet civielrechtelijk bestuursverbod in werking getreden. Deze wet maakt het mogelijk om een bestuursverbod op te leggen. 

shutterstock 653573620 1 13-10-2022

7 belangrijke aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid

Beëindiging van uw BV: 3 manieren met stappenplan

Er bestaan meerderen redenen om een onderneming te beëindigen. Verkoop van de onderneming is veelal de meest gunstige wijze omdat daarmee vaak een verkoopsom gemoeid is. U kunt deze column gebruiken als stappenplan om tot beëindiging te komen én aansprakelijkheid te voorkomen.