Vakantie voorbij, relatie ook?
Ieder jaar valt het weer op: na de zomervakantie is er een piek in het aantal echtscheidingen en beëindigingen van relaties. Het einde van een huwelijk of relatie komt natuurlijk zelden uit de lucht vallen. Vaak vormen zich gedurende maanden of jaren enkele barsten. Vakanties kunnen in dat geval in plaats van ontspanning juist stress met zich mee brengen. Hierdoor kunnen vakanties net de doorslaggevende factor zijn in de beslissing om te gaan scheiden of de relatie te beëindigen.
Dezelfde ontwikkelingen zien wij in onze praktijk na de kerstvakantie. Veelal gebruiken mensen de zomer- of kerstvakantie om voor zichzelf het een en ander op een rij te zetten, zowel financieel als op persoonlijk vlak. Hoe sta ik er voor? Waar wil ik heen? Ben ik nog wel gelukkig in deze relatie of in dit werk? Dit jaar komen al de ontwikkelingen omtrent corona hier nog eens bij. In veel relaties die al niet sterk waren heeft dit voor meer stress gezorgd door het thuiswerken en het eventuele thuisonderwijs.
GROTE GEVOLGEN ECHTSCHEIDING VOOR MAATSCHAPPIJ
Uit statistieken blijkt dat één op de drie huwelijken vroeg of laat strandt. Scheidingen zijn ingrijpend voor het leven van scheidende partners. En wat te denken van de gevolgen voor hun kinderen? Jaarlijks raken zo’n 70.000 kinderen betrokken bij een scheiding van hun ouders. Zo’n 20% van de scheidingen verloopt problematisch, met vaak schrijnende gevolgen voor de kinderen. Veel kinderen in een scheidingssituatie presteren minder goed op school, krijgen psychische problemen en raken in de knel. Het grote aantal scheidingen zorgt daarnaast voor enorme maatschappelijke gevolgen. Denk aan de extra woonruimte die nodig is om gescheiden gezinnen opnieuw te huisvesten, hetgeen in de praktijk ontzettend lastig is gezien de huidige huizenmarkt. Denk ook aan het gezinsinkomen dat ineens over twee huishoudens verdeeld moet worden. Daardoor moet er vaak noodgedwongen een extra beroep worden gedaan op de overheid om bij te springen met bijstand, kindgebonden budget en andere financiële voorzieningen. Dat geld moet door de maatschappij worden opgebracht.
DAG VAN DE SCHEIDING
In 2010 is in Nederland in verband met het enorme aantal scheidingen en de gevolgen daarvan een speciale dag in het leven geroepen: de “Dag van de Scheiding”. Daarmee wordt landelijk aandacht gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen (en beëindiging van een samenleving). De tweede vrijdag van de maand is inmiddels tot “Dag van de Scheiding” uitgeroepen, en dit jaar is dat op vrijdag 11 september. Het uiteindelijke doel is om het proces rondom scheidingen te verbeteren, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan. Het spreekt voor zich dat dit voor de (ex-)partners prettiger en beter is dan een vechtscheiding. Daarnaast verwerken kinderen een scheiding beter en sneller wanneer hun ouders het scheidingstraject zorgvuldig en met respect voor elkaar doorlopen, met het oog op de belangen van hun kinderen en een verantwoorde financiële afwikkeling. Op die manier kunnen zowel de (ex-)partners als de kinderen, zelfs na zo’n ingrijpende gebeurtenis als een scheiding, zo snel mogelijk verder met hun leven, en kunnen zij zelfs weer van hun vakanties gaan genieten.
Er zijn verschillende manieren om op een zorgvuldige en respectvolle manier te scheiden. Graag vertellen wij u daar meer over. U kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken voor een gratis gesprek van een half uur.